Sme prví v rebríčku úspešných žiadateľov o dotáciu na obnovu škôl

23.09.2009 Prešov

Prešov sa dostal na prvú priečku v hodnotení krajských miest, ktoré boli úspešné pri podávaní projektov na obnovu školských budov a zariadení.
V celkovej sume získanej z revitalizačného grantového programu predbehol aj niekoľkonásobne väčšie Košice.

Odbor strategického rozvoja na Mestskom úrade v Prešove si môže opäť zagratulovať. Na svoje konto si pripíše ďalšie úspešné projekty, na ktoré získal dotáciu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Prvá škola, ktorá už začína čerpať financie na svoju rekonštrukciu zo získaného grantu, je ZŠ Kúpeľná. Po podpísaní schvaľovacích dokumentov na Ministerstve výstavby SR sa s rekonštrukciou začne aj na ZŠ Šrobárovej a Československej armády. Celková obnova na týchto školách sa týka výmeny okien, zateplenia, ale i technického vybavenia špecializovaných učební a úpravy exteriéru budov. Dotácia na tieto tri školy predstavuje sumu takmer 6 mil. €. Mesto bude stavebné práce kofinancovať piatimi percentami.
Od minulého týždňa visí na internetovej stránke ministerstva ďalšia vynikajúca správa pre Prešov - oznam o schválení dotácií pre ďalšie štyri prešovské školy, ktoré požiadali o finančný grant - ZŠ Lesnícka, ZŠ Prostějovská, ZŠ Májové námestie a ZŠ Šmeralova. Konečná suma, ktorá „pritečie“ do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, bude jasná až po oficiálnom vyjadrení ministerstva. Už teraz je však zrejmé, že medzi krajskými mestami na Slovensku Prešov v získavaní nenávratných finančných príspevkov nemá konkurenciu.

„Získané dotácie sú skvelou odpoveďou na krízu. Tieto financie nielen zmiernia dopad ekonomicky náročného obdobia na mesto, ale ho predovšetkým posunú vpred. Naši ľudia na strategickom odbore robia výbornú prácu. Z desiatich podaných projektov bolo sedem úspešných a podporených v plnej výške – to je percento, ktoré ostatné krajské mestá ani zďaleka nedosahujú. Dokonca takú vysokú finančnú čiastku nezískal ani celý Prešovský samosprávny kraj, ako sme dokázali získať na obnovu škôl my, “ hovorí primátor Pavel Hagyari. „Pred nami sú však ďalšie výzvy, na ktoré sa pripravujeme. Pracujeme na príprave ďalších náročných projektov za desiatky miliónov eur. Čakáme len za zverejnením výziev, aby sme tieto projekty mohli podať a uchádzať sa tak o ďalšiu finančnú podporu z celoslovenských či medzinárodných grantových mechanizmov, “ dodáva primátor.

Jedným z najrozsiahlejších projektov za viac ako 3,3 mil. € je výstavba mestečka seniorov na Cemjate. V priebehu októbra sa očakáva výzva práve na takýto typ projektov, materiál je už v štádiu dokončovania pre územné rozhodnutie.
Koncom augusta bol podaný projekt na plynofikáciu autobusov mestskej hromadnej dopravy. Ak by tejto žiadosti bolo vyhovené, Dopravný podnik mesta Prešov by za viac ako 6,5 mil. € obnovil svoj autobusový park o 19 nových autobusov na plyn, ktoré by spĺňali najprísnejšie emisné normy Európskej únie.
Podobne nákladným projektom (2,9 mil. €) je aj internetizácia a elektronizácia mestského úradu, ktorá umožní samospráve ponúkať elektronické služby a prinesie komfortnejšiu komunikáciu občanov s úradom.

Vo vysokom štádiu pripravenosti sú aj viaceré projekty, ktoré majú obnoviť pamiatky a nehnuteľné kultúrne hodnoty mesta. Ide napríklad o rekonštrukciu Caraffovej väznice či opravu hradobného múra a vytvorenie tzv. ekumenickej uličky pri Záhrade umenia.

obr obr

Autor: Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región